Skillnader mellan glasfiber och kolfiber

Både glasfiber och kolfiber är två mycket vanliga material som antingen används för att fram hållbara produkter av någon form. Gemensamt för dessa är att det är två flexibla material och som har bra hållbarhet och ganska låg vikt. Då materialen används vid olika sammanhang fins det givetvis en hel del skillnader mellan dem.

Sammansättning

Kolfiber består av minst 90% smala bitar kol och tas i de flesta fall fram genom en föroxidering och karbonisering av polyakrylonitrilfibrer. Glasfiber är gjord av glas som i hög temperatur smälts och formats till fibrer i tjocklekar mellan 0,001 och 0,1 mm. Glas består till största delen av kiseldioxid, natrium, och calcium.

Både kolfiber och glasfiber används i form av kompositmaterial. Kolfiber kan kombineras med harts, metall samt icke organiska material utan metall för att bilda ett kompositmaterial. Glasfiber kombineras ofta med ett harts för att bilda en glasfiberförstärkt plast.

Prestanda

Jämfört med glasfiber är kolfiber lättare, styvare men har sämre slagtålighet. Med hjälp av kolfiber kan man uppnå viktminskning samtidigt som den uppfyller användarstyrkan. Dessutom har kolfiber liten värmeutvidgningskoefficient och högt temperaturmotstånd, det rostar inte, är lätt att forma och har bra röntgenöverföring. Fördelen med dess höga överföringshastighet är stor, men nackdelen med kolfiber är att den är skör och att sprickbildning mellan olika lager kan uppstå. Glasfiber har liknande egenskaper som kolfiber, men materialen skiljer sig ändå åt en del. Glasfiber är lite tyngre och har inte samma styvhet som kolfiber. I sin tur är glasfiber mer slagtåligt och enklare att laga.

Användningsområden

Kolfibermaterial används i stor utsträckning inom rymd-, militär- och bilindustrin samt tillfritids- och sportartiklar. Glasfiber används också i dessa fält, men i lite lägre utsträckning. Kol- och glasfiber används också för att förstärka bärande konstruktioner – exempelvis balkar, bjälklag, väggar, pelare och broar. Metoden används alltmer av konstruktörer och byggare och kan förenkla byggprocesser avsevärt. Glasfiber används inte enbart till att förstärka andra material utan även för överföring av ljus.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *